ЯК ОМЕГА-3 ДОПОМАГАЄ ПРИ ЗАНЯТТЯХ СПОРТОМ?

ЯК ОМЕГА-3 ДОПОМАГАЄ ПРИ ЗАНЯТТЯХ СПОРТОМ?

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) – найважливіший мікроелемент для тих, хто займається спортом.

Вони сприяють:

  • уповільненню розпаду колагенових волокон суглобового хряща;
  • зменшенню запалення суглобів та зв'язок;
  • усуненню больових відчуттів після занять спортом.

Якщо щоденне споживання у дитинстві Омега-3 жирних кислот активує процеси кісткоутворення, то у зрілому віці воно перешкоджає розрідженню кісткової тканини. Омега-3 жирні кислоти зберігають еластичність сухожиль, зв'язок, суглобового хряща, покращують властивості внутрішньосуглобового мастила.

Омега-3 жирні кислоти позитивно впливають на секрецію тестостерону, який відповідає не лише за статеву функцію, але й за зростання м'язової маси. Тестостерон – це потужний натуральний анаболік. За його допомогою досягаються прискорене зростання м’язів, посилене утворення еритроцитів, швидша регенерація тканин, покращується обмін речовин та міцність кісток. 

Тестостерон допомагає справлятися зі стресовими ситуаціями, бути впевненими в собі, сильними та витривалими. 

Як Омега-3 пов'язана з тестостероном? 

Основний будівельний матеріал для цього гормону - незамінні амінокислоти повноцінного білку та поліненасичені жири. Їхній дефіцит істотно впливає на рівень тестостерону в крові. Незамінні амінокислоти повноцінного білку та поліненасичені жири є есенціальними сполуками, які не синтезуються організмом людини і повинні надходити ззовні. Повністю з їжі отримати необхідне співвідношення незамінних амінокислот повноцінного білку та поліненасичених жирних кислот неможливо. Також для синтезу тестостерону потрібен холестерин, який виробляється печінкою з ПНЖК. 

Важливим впливом Омега-3 жирні кислоти мають позитивний вплив на організм людей, що займаються спортом, а саме, вони знижують рівень «поганого» холестерину, нормалізують артеріальний тиск, чинять імуномодулюючу, протизапальну та протиалергічну дії, піднімають загальний тонус організму і захищають судини та капіляри.

Назад до блогу